AMARANT O‘SIMLIGI SALOMATLIK UCHUN FOYDALI MODDALAR MANBAYI
Amarant eng qadimgi madaniy o‘simliklardan biridir. Bir necha ming yillar davomida u loviya va makkajo‘xori bilan birga Janubiy Amerika va Meksikaning asosiy don ekinlaridan biri edi. Zamonaviy Osiyoda amarant Hindiston, Pokiston, Nepal va Xitoyning ba’zi aholisi orasida don va sabzavot ekinlari sifatida mashhur.
AQSH Milliy Tadqiqot Kengashining “Amarantning zamonaviy istiqbollari” kitobida nashr etilgan ma’lumotlariga ko‘ra, amarant donalari , bug‘doy, guruch yoki makkajo‘xori kabi boshqa mashhur donlarga qaraganda 16% ko‘proq proteinni o‘z ichiga oladi. Proteinni hazm bo‘lish darajasi hayratlanarli: u 90% ni tashkil etadi, bu soya , sut yoki bug‘doyning oqsil hazm bo‘lish darajasidan sezilarli darajada yuqoriroq, deb yozadi Amerikaning “Bizning dunemiz” ilmiy jurnalida Villayam Malten. Amarant linoliy, olein kislotalari kabi odamlar uchun muhim yog‘larni o‘z ichiga oladi.
Oziq-ovqatlarda amarantni muntazam ravishda iste’mol qilish immunitet tizimini sezilarli darajada mustahkamlashi va yangi kasalliklar xavfini kamaytirishi mumkin. Amarant, unining pektinlari tanaga kiradigan toksinlarni zararlantirishi mumkin. Amarant radioaktiv nurlanishdan zararni kamaytiradi, chunki uning tarkibida flavanoid kvarsetin mavjud. Amarant shuningdek A,V,S,Ye,D,K vitaminlari va minerallar – kalsiy, fosfor, magniy, sink, selen kompleksini o‘z ichiga olishi bilan qimmatlidir. O‘simlik tolalarga boyligi bilan foydalidir. Don tarkibidagi pektin ichaklarni tozalaydi, lizing moddasi immunitetni yaxshilaydi va bosh og‘rig‘ini yengillashtiradi, rutin qon tomirlarini mustahkamlaydi va tomirlarni varikozdan asraydi. Amarant kukuni juda foydali va yaxshi hazm bo‘lgani uchun bolalar ovqatiga ham qo‘shiladi. Homilador ayollar uchun ham amarant krupasi don mahsulot sifatida ruxsat berilgan.
Amarant yog‘ining foydali va shifobaxsh xususiyatlari: yallig‘lanishni davolaydi, yuzdagi qizarish, dog‘larni, akne va teridagi sellyulitni kamaytiradi. Ichaklarni chiqindilar va toksinlardan tozalaydi, zararli mikroflorani bostiradi. Hazm qilishni normallashtiradi., metabolizmni tezlashtiradi. Amarant yurak qon tizimi va qon tarkibiga foydali ta’sir ko‘rsatadi. Shakar va xolesterin miqdorini mo‘tadillashtiradi va qon bosimini pasaytiradi. Shuningdek u asab tizimining kasalliklariga yordam beradi, mushak suyak tizimini mustahkamlaydi, va shuningdek ko‘p miqdordagi tolalar va sekin uglevodlar vaznni kamaytirishga yordam beradi. Ushbu o‘simlikning bargidan qilingan bo‘tqasimon modda teriga surtilganda qoraqo‘tir, qichitma, issiq shishlar, , so‘gal va yaralarni davolaydi. Xalq tabobatida amarntning yangi uzilgani ichni yumshatishga va qon oqishini to‘xtatish uchun ishlatiladi. Amarantning damlamasi sil kasalligida, ko‘p qon yo‘qotishni oldini olib, mental va gemorroy qon ketishlarida yordam beradi.
Hozirgi vaqtda dunyoda vatani asli Janubiy Amerika bo‘lgan amarantning 50 dan ortiq turlari mavjud. Qadimgi manbalarda va ba’zi kitoblarda u “qadimiy gul” deb ataladi. Ilgari u ko‘plab urf-odatlar va marosimlarda ishlatilgan. BMT tomonidan asr madaniy o‘simligi sifatida tan olingan amarant farmatsevtika, oziq -ovqat va chorvachilik sanoatini rivojlantirish uchun muhim xom ashyo hisoblanadi.
Bugungi kunda bu o‘simlik ko‘plab mamlakatlarda , xususan Xitoy, Hindiston, Meksika , Ispaniya va Rossiyada ko‘p miqdorda yetishtiriladi. Mamlakatimizda, jumladan Andijon viloyatida Andijon davlat Universiteti professori Mo‘ydinjon Mo‘minov rahbarligida ushbu o‘simlikni yetishtirish , mahalliylashtirish va hayotimizning turli jabhalarida foydalanish borasida qator amaliy va ilmiy izlanishlar olib borilmoqda. Shunday qilib, andijonlik olimlar tomonidan keyingi to‘rt yilda “O‘zbekiston”, “Andijon”, “Ulug‘ nor” kabi yangi navlar yaratildi. Bu navlar ekilgan maydonlardan yuqori hosil olindi. Ayni paytda Marhamat va Qo‘rg‘ontepa viloyatlarida sertifikatlangan urug‘chilik markazi tashkil etilgan. Ular saralangan amarant urug‘larni Respublikamizning boshqa hududlariga yetkazib berish bo‘yicha tizimli ishlarni amalga oshirmoqdalar. Yuqorida aytilgandek, amarandan farmatsevtika uchun zarur moddalar olinadi. Eng muhimi bu o‘simlikni yetishtirish uchun ortiqcha mehnat va harakatlar talab qilinmaydi. Hosilni yig‘ib olishning iqtisodiy samaradorligi yuqori. Keyingi yillarda katta maydonga amarant ekilib , mo‘l hosil va shunga yarasha daromad olindi. “GOLD AMARAND BIG 62” mas’uliyati cheklangan jamiyati joriy 2023-yilda ilk bor Qoraqalpog‘iston Respublikasi , Surxondaryo va Qashqadaryo viloyatlarida 45 gektar maydonga amarant ekdi. Bu yerlarda juda kam sug‘orilgan , yoki umuman sug‘orilmagan hollar bo‘lsa-da, hosildorlik juda baland bo‘ldi. Bu esa suvsizlik muammosi davrida juda muhimdir. Kelgusi yilda O‘zbekistonning har xil viloyatlarida 1000 gektarga yaqin yerlarga amarant ekilishi rejalashtirilgan.
Mutaxassislarning ta’kidlashicha , amarantning mevalari, poyasi va hatto urug‘lari juda foydali. Xo‘sh, undan qanday mahsulotlar ishlab chiqariladi? Amarant chorvachilikda ozuqa zaxirasini mustahkamlashda muhim rol o‘ynaydi. Bu ekin ekilgan bir gektardan 200 tonnaga yaqin yashil massa (silos) olish mumkin. Bu massa makkajo‘xoridan olingan massadan bir necha barobar ko‘p, bundan tashqari , u turli vitaminlarga boy bo‘lgani uchun sigir suti mahsuldorligini ikki baravar oshiradi, qoramol va qo‘ylarni tez semirtiradi. , Shuningdek, bir gektar amarantdan 2,5 tonna don olish mumkin, undan sovuq presslash orqali yuqori sifatli moy olinadi.
Nihoyatda shifobaxsh xususiyatga ega bo‘lgan amarant yog‘i tibbiyotda o‘nlab dori vositalarni tayyorlash uchun ishlatiladi. Shu bilan birga, shuni ta’kidlash kerakki, amarant diabet, ishemik va onkologiya kasalliklarini davolashda , qon bosimini normallashtirishda samarali natija beradi. Amarantning ildizi esa enurez va kamqonlik kabi kasalliklarga yaxshi davo berdi. Bu nasldor chorva uchun ham ekologik toza, yuqori samarali ozuqa hisoblanadi. Sovuq presslangan amarant massasi esa dorivor oziq -ovqat mahsulotlarini tayyorlashda ishlatilishi mumkin. Quruq amarant poyasini o‘tin sifatida ishlatish mumkin.
Andijon Universiteti olimlari tomonidan amarantdan 15 turga yaqin mahsulot tayyorlandi. Shulardan biri “Amarant Bio choy”idir. U inson tanasini biologik faol moddalar bilan to‘yintiradi. Ushbu mahsulot inson asab tizimining faoliyatini va qonni kislorod bilan ta’minlashni, shuningdek, tananing turli infeksiyalarga qarshi himoyasini yaxshilaydi. Amarantni urug‘ini ishlab chiqarish markazi tomonidan Germaniyadan olib kelingan maxsus dastgoh yordamida amarant urug‘i yog‘i olinadi. So‘nggi yillarda “Andijon tajribasi” sifatida sinovdan o‘tgan amarantni makkajo‘xori bilan aralashtirib yetishtirish tajribasi ham yaxshi samara berdi. Amarant va makkajo‘xori ekilgan maydonlarda hosildorlik va daromad bir necha barobar oshdi. Bu chorvachilikda ozuqa bazasini yanada mustahkamlashda ham muhim ahamiyat kasb etmoqda. Bir so‘z bilan aytganda , O‘zbekiston Respublikasida shifobaxsh va yuqori iqtisodiy foyda keltiradigan amarant o‘simligini yetishtirish borasidagi ishlar ko‘lami yildan yilga kengaymoqda.